We help the world growing since 2013

Неуспеси во машината за пакување со PU пена и методи за решавање проблеми

1. Состојбата на инјектирање не е идеална
1) Причини за притисок: Ако притисокот е превисок, испрсканите суровини сериозно ќе прскаат и ќе се отскокнат или расејувањето ќе биде преголемо;ако притисокот е премногу низок, суровините ќе се мешаат нерамномерно.
2) Причини за температура: Ако температурата е превисока, средството за пенење во полиолот ќе испари, што ќе предизвика суровината да има меки ефект, предизвикувајќи суровината премногу да се распрсне;Како резултат на тоа, двете суровини се мешаат нерамномерно, што резултира со отпад, низок сооднос на пенење и слаб ефект на топлинска изолација на производите.
2. Пената е бела и мека, отлепувањето е бавно, а пената се собира
1)Проверете дали страничниот екран на филтерот од црн материјал, отворот на млазницата и навалената дупка се блокирани и ако е така, исчистете го.
2) Правилно зголемување на температурата и притисокот на црниот материјал.Кога воздушниот притисок е блиску до почетниот притисок на воздушниот компресор, притисокот на белиот материјал треба соодветно да се намали.(Може едноставно да се сумира како: премногу бел материјал)
3. Крцкава пена и длабока боја
1) Правилно зголемете ја температурата или притисокот на белиот материјал.
2) Проверете дали екранот на филтерот од страната на белиот материјал, дупката за бел материјал на млазницата на пиштолот и навалената дупка се блокирани и дали екранот на филтерот на дното на пумпата за бел материјал е блокиран и ако е така , исчисти го.
4. Црно-белите материјали очигледно се нерамномерно измешани кога суровините штотуку излегуваат од млазницата и не се пени.
1) Вискозноста на суровината е преголема или температурата на суровината е премногу ниска.
2) ДоколкуPU пена на место машина за пакувањеима само малку кога се пука пиштолот, припаѓа на ладниот материјал во предниот дел на пиштолот, што е нормална ситуација.
3) Воздушниот притисок е помал од 0,7Mpa.

底版

5. Пумпата А или Б чука брзо, а празнењето на млазницата е намалено или не се испушта.
1) Проверете дали спојот помеѓу главата на пумпата и цилиндерот е лабав.
2) Веднаш запрете ја машината за да проверите дали суровината на бурето со црн или бел материјал е празна, ако е така, заменете го материјалот и исцедете го воздухот од цевката за напојување пред да ја вклучите, инаку празната материјална цевка лесно ќе го изгори грејна жица!
3) Проверете дали екранот за филтрирање на пиштолот за прскање, млазницата и навалената дупка се блокирани.
6. Прекинувачот за напојување автоматски се исклучува
1)Проверете дали напојната жица на машината за пакување со PU пена има истекување и дали жицата за заземјување на неутралната жица е погрешно поврзана.
2) Дали кабелот за напојување на машината е краток спој.
3) Дали црно-белата жица за загревање на материјалот ја допира школката.


Време на објавување: Сеп-01-2022 година